Logo

Escrits del 23/02/2013

Ni tansols en la creació van deixar Déu tranquil!

Explica una antiga llegenda que quan Déu estava creant l’ésser humà tenia al seu voltant sis àngels:

  • Un d’ells va preguntar: què estàs fent?
  • El segòn, va preguntar: per què ho fas?
  • El tercer: puc ajudar-te?
  • El quart àngel va preguntar: quant val tot això?
  • El cinqué va dir: “no m’agrada”.
  • El sisè es va posar a admirar i a aplaudir.

El primer àngel era un setciències. El segon un filòsof molt instruït. El tercer un altruista que es va posar a la seva disposició desinteressadament. El quart un comerciant que venia i comprava tot el que queia a les seves mans. El cinquè un dimoni, parent de llucifer. El sisè un místic.

Aquests mateixos personatges apareixen al nostre voltant quan volem fer alguna cosa veritable per l’Evangeli; i cal aprendre a reconèixer-los.

Uns es dediquen a observar fins al detall i a tafanejar perquè sense això no poden viure. Uns altres a discutir i armar aldarulls, perquè ells ho saben tot. Uns altres a criticar perquè estan molt ocupats en no fer res i els fa enveja que els altres sí que facin pinya. Uns altres solsament estan per lluir el tipus i sortir a la foto, això sí, abans ja t’han jutjat i condemnat. Només uns pocs estan disposats a ajudar i a lliurar el seu temps i les seves persones incondicionalment.

Per això, quan volem sembrar de debò l’Evangeli, hem de comptar amb l’enveja i les crítiques a sobre l’esquena, amb tot aquest conjunt de personatges -vull dir d’àngels- de pacotilla, però sense deixar-nos frenar ni influenciar per ells.

Així que qui vulgui dedicar-se a seguir Crist i a sembrar l’Evangeli, que no perdi el temps, ni la pau interior amb “àngels” com aquests, perquè des de la creació ja n’hi havia que solsament intentaven molestar. Però ni cas, que el temps és or i a més posarà a cada “angelet” d’aquests al seu lloc.

La Quaresma ens diu: “Sempre queda una sortida”

Per malament que anem a la vida, si estem disposats a lluitar per millorar, encara ens queda una sortida, perquè més tard o més d’hora apareixerà una mà amiga.

Per foscos que semblin els dies i negres es vegin les nits, si volem claredat encara ens queda una sortida, perquè sorgirà alguna cosa o algú que ens obrirà els ulls.

Per profund i ample que sigui el llac estant enmig d’ell, si nedem amb tota la nostra força ens adonarem que encara ens queda una sortida, perquè algú ens impedirà que ens ofeguem.

Encara que el sol no brilli per a nosaltres i la lluna no vulgui il·luminar-nos amb alegria, serem feliços si hi ha una llum en el nostre cor que ens il·lumina i ens fa veure que encara ens queda una sortida, perquè la veritable fe sempre està, encara que passi per nits fosques.

Encara que l’amor sembli que s’ha oblidat de nosaltres i ningú no ens estimi de debò, si ens estimem amb tota la nostra voluntat, l’amor ens somriurà i sabrem llavors que encara ens queda una sortida, perquè l’amor de Crist està sempre present, encara que de vegades no ho sembli.

Per dolenta que sigui la nostra salut física i arribem a pensar que la nostra malatia no té remei i que aquest serà el nostre final, si som sans d’esperit i d’ànima, sabrem que encara ens queda una sortida: Déu. Ell és la salut definitiva.

Encara que el dolor ens turmenti i el patiment sembli infringir la nostra ànima, busquem força divina, confiem en Déu, doncs encara ens queda una sortida.

Si som presoners dels vicis i/o per fets que hem comès, som a temps, confiem en Déu, Ell pot trencar les nostres cadenes, encara ens queda una sortida.

Encara que tothom ens doni l’esquena i ningú amb nosaltres vulgui caminar, fem el correcte àdhuc contra corrent. Segueix el camí de Déu, Jesús és el teu guia i al final de tot, tu veuràs que encara ens queda una sortida.

Sempre hi ha una sortida per aquell que està disposat a seguir el camí que Jesús ens va traçant, encara que de vegades no ho entenguem.

No oblidem que el camí es el camí, no la meta. El mateix passa amb la Quaresma: és el camí. La meta és la Pasqua.

Ho intentem? Ànims! Feliç Camí, vull dir, feliç Quaresma!