Logo

Escrits de Enviament

No és l’economia, es la virtut

saldelmundo

Per què el Senyor Jesús ha anomenat els seus deixebles “la sal de la terra”? (…). Com sabeu, l’afirmació de Jesús s’insereix en el sermó de la muntanya, la lectura de la qual va començar el diumenge passat amb el text de les vuit benaurances: Jesús, envoltat d’una gran munió, està ensenyant als seus deixebles (cf. Mt 5, 1), i precisa-ment a ells, com d’improvís, els hi diu no que “han de ser”, sinó que “són” la sal de la terra. En una paraula, es diria que Ell, sense excloure òbviament el concepte de deure, designa una condició normal i estable del discipulat: no s’és veritable deixeble seu, si no s’és sal de la terra. D’altra banda, resulta fàcil la interpretació de la imatge: la sal és la substància que s’usa per donar sabor als menjars i per preservar-les, a més, de la corrupció. El deixeble de Crist, doncs, és sal en la mesura en què ofereix realment als altres homes, més encara, a tota la societat humana, quelcom que serveixi com un saludable ferment moral, alguna cosa que doni sabor i que tonifiqui. (…) Aquest fermento només pot ser la virtut. (Benet XVI).

Les paraules de Jesús en l’evangeli d’aquest diumenge bé les podem concentrar en aquesta paraula: virtut. Les virtuts són hàbits bons que Déu infon en la nostra ànima (si són sobrenaturals) i que es podrien comparar a un múscul, però espiritual. Si no exercitem els músculs i articulacions que Déu ha posat en nosaltres per perseguir el bé i la veritat, llavors fàcilment caiem en els vicis, perdem de vista Déu, summe bé, i ens anem fent nosaltres mateixos jutges benèvols de la nostra impotència i fracàs.

Les virtuts són l’explicació de la vida cristiana; no les naturals, que s’aconsegueixen amb les forces pròpies de l’home, sinó les sobrenaturals, que Déu infon directament en les nostres ànimes. Avui dia són freqüents les comparacions en els mitjans de comunicació de l’Església amb, exclusivament, les seves obres assistencials. Fins i tot alguns, volent defensar a l’Església avui, només esgrimeixen motius quantitatius en el que a l’assistència humanitària es refereix.

L’Església com a cos místic de Crist que viu en nosaltres, els seus membres, s’entén i s’expressa només per les seves virtuts, per les forces que Déu ha posat en els nostres cors i que requereixen en nosaltres la repetició de la pràctica (hàbit). No podem ser llum del món ni sal de la terra sense Fe, Esperança i Caritat. No són mèrit nostre, sinó de Crist que ens mostra el rostre del Pare (Fe), que ens promet una salvació íntimament unida al sacrifici (Esperança) i que ens permet imitar l’amor del seu Cor (Caritat/Amor).

Aquest és l’esquelet de la comunitat dels deixebles del Crist, l’Església, i com diu el papa Benet, no hem de ser-ho (missatge del món / moralina), sinó que ja ho som en acte. Mostrem al món la llum de Déu amb les nostres obres i amb molta esperança teologal: així ho expressa la Mare Teresa de Calcuta.

Cadascun de nosaltres som un instrument pobre. Si observes la composició d’un aparell elèctric, trobaràs un assemblatge de fils grans i petits, nous i gastats, cars i barats. Si el corrent elèctric no passa a través de tot això, no hi haurà llum. Aquests fils som tu i jo. Déu és el corrent. Tenim poder per deixar passar el corrent a través de nosaltres, deixar-nos utilitzar per Déu, deixar que es produeixi llum al món o bé refusar ser instruments i deixar que les tenebres s’estenguin.

Posar la mirada en Jesús i assenyalar la presència de Déu

BautistaCordero

Amb el seu testimoniatge, el Baptista treu Jesús de l’anonimat i el presenta al món com l’esperat, aquell qui ve a treure el pecat. Joan veu com es compleix el senyal en Jesús i aleshores el proclama “Fill de Déu”. El testimoniatge de Joan és i ha de ser el testimoniatge de tot cristià: confessar Jesús públicament. Ell vol també avui que hi hagi qui el reconegui i el presenti davant del món. Joan el va reconèixer perquè s’havia preparat i havia predicat als altres la conversió a l’Evangeli. El fet que els primers cristians, després de la resurrecció, quan ja no en tenien cap dubte sobre la identitat del seu Senyor, conservessin l’opinió de Joan sobre Crist, ens mostra la importància donada a tot allò que el Baptista pensava sobre la missió de Jesús. A través de les seves paraules, Joan va aconseguir que la gent que l’havia anat a sentir a ell es fixés en Jesús. Joan va tenir el coratge de ser el primer en identificar Jesús com el vencedor del pecat i la valentia de no silenciar el que sabia, només perquè podia massa difícil de creure als oients. Avalat pel Baptista, Jesús va poder començar a manifestar-se entre els homes.

Però l’Evangeli no vol recordar-nos avui únicament el mèrit del Baptista. Pretén, més aviat, cridar la nostra atenció sobre la necessitat del testimoniatge cristià perquè Jesús pugui ser reconegut. D’entre tots els que a ell van acudir, Joan va identificar aquell a qui esperava: el Salvador del món. I en va tenir prou coratge com per dir-ho en públic. Tot afirmant la missió de Jesús, Joan va posar fi a la seva. Assenyalant en Jesús l’Anyell que lleva el pecat, va enviar cap al Crist tots els qui havien anat a veure’l a ell.

Jesús va voler necessitar del Baptista per fer-se conèixer; la presencia de Déu en el món hagués passat desapercebuda i ningú no hauria valorat la seva voluntat de ser proper als homes. Com en temps de Joan, Déu vol necessitar també avui d’homes que en donin testimoniatge. No hi ha dubte que un dels mals de la nostra societat i del nostre cor és l’absència de Déu. On Déu és absent, és fàcil que vulguem fer-nos senyors nosaltres mateixos; allà on Déu no és respectat, és difícil que sigui respectada la llibertat. Però ens hem oblidat que voler fer fora Déu de la nostra existència, no la converteix pas en un paradís. Amagar-nos de Déu, tot negant-nos a respondre davant d’Ell, fou el pecat del primer home i continua essent, dissortadament, l’actitud fonamental de l’home d’avui. I així no aconseguirem sinó fer més penós el treball de les nostres mans, més fràgil la vida i menys paradisíaca nostra existència a la terra.

Ens cal per continuar creient, per seguir sentint la presència de Déu, que hi hagi persones al voltant nostre que ens identifiquin Jesús, que ens el facin descobrir a la nostra vida, que ens el facin proper i creïble, pròxim i familiar. Només així naixeran novament les ganes de seguir-lo i tindrem temps per acompanyar-lo i sentir-nos atesos.

El cristià avui, igual que el Baptista ahir, ha de viure per assenyalar la presència de Déu en el món, per no permetre que sigui ignorat o se l’arraconi, per no deixar que se sigui silenciat o oblidat.